Hyötyliikunnan hyödyt ja vinkit

Mun mielestä hyvinvointi koostuu siitä, että voin henkisesti hyvin, olen fyysisesti vahva – ja terve, ja että mulla riittää virtaa – ja energiaa arjen askareisiin sekä lasten kanssa touhuamiseen.

- Uskon, että moni ajattelee samalla tavoin.

 

Hyvä kunto, energia, ajatukset, teot ja hyvinvointi  vaatii huomiota päivittäin. Kannustan aina näkemään arjessa  mahdollisuuksia.  Muuttamaan ”en kerkee, en voi ” ajatustapaa ja pyrkiä näkemään mahdollisuudet esteiden sijaan. Kun kaiken negatiivisen ”pitäisi” ajattelun sijasta alkaa tietoisesti muuttamaan ajatuksiaan positiiviseen suuntaan ”mulla on mahdollisuus tehdä”, tulee elämästä paljon kivempaa!


Mitä mahdollisuuksia liikkumiseen arjessa esimerkiksi talviaikaan sitten on?

 

- Mene lasten kanssa luistelee

- Siivoa

- Tee lumitöitä

- Kävele kauppaan

- Vedä pulkkaa

- Laske mäkeä

- Leiki hippaa

- Kävele pienet välimatkat ja vaikka mahdollisuuksien mukaan töihin

 

Usein ajatellaan, että liikunnan tulee aina olla jotenkin erityisen kuormittavaa tai se ei kehitä. Kun me lopetetaan liikunnan –ja hyvinvoinnin suorittaminen ja aletaan lisätä hyötyliikuntaa päiviimme meidän kuntotaso nousee. Lopetetaan siis liikunnan ja hyvinvoinnin suorittaminen ja aletaan elää oikeasti aktiivista arkea. Kannattaa myös miettiä millaista esimerkkiä haluat näyttää ja opettaa sun ympärillä oleville ja vaikkapa lapsille. Kuskaatko lapsia aina joka paikkaan vai voisiko välimatkoja mennä välillä vaikkapa pyörällä.

 

Monesti kuulen sitä, että ”täähän on niin kevyttä, ei tää voi hyödyttää mitään”. Haluan kuitenkin muistuttaa, että hyötyliikunnan avulla me voidaan myös parantaa meidän peruskuntoa. Mitä parempi peruskestävyyspohja meillä on sitä paremmin me:

 

-       Selviydytään arjen hommista ja jaksetaan touhuta lasten kanssa

-       Voidaan treenata kovaa ja luodaan edellytykset huippukunnolle

-       Palaudutaan nopeammin treeneistä

-       Parannetaan rasva-aineenvaihduntaa -> kroppa käyttää rasvavarastoja energian lähteenä

-       Vahvistetaan sydän –ja verenkiertoelimistön tilaa -> mm. Happi kulkeutuu lihaksille paremmin

 

Peruskestävyys paranee vain sitä harjoittamalla. Hyötyliikunta sopii siihen hyvin, mutta myös pk (peruskestävyys) lenkit ulkona tai vaikkapa kuntosalilla kuntopyörällä, juoksumatolla tai soutulaitteella ovat loistavaa harjoitusta talvisin, jos ulkona on liikaa pakkasta. Mutta millä sykealueella esimerkiksi peruskestävyyslenkit sitten kannattaa tehdä? Karkea kaava on 220-ikäsi. Siitä luvusta max 70% on hyvä alue. Mikäli et halua seurata sykettä, vanha ”pppp” kaava toimii hyvin (pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta).

 

Muista myös, että voima – ja lihasmassa on suureksi eduksi hyvinvoinnin kannalta. Näiden  hyödyistä ehkä myöhemmin lisää. Itse pyrin kahteen tai kolmeen lihaskuntoharjoitukseen viikossa, ja siihen päälle aerobiset treenit / arjen aktiivisuus. Koen, että kun olen aktiivinen ja liikun olen parempi äiti - ja puoliso, stressin sietokykyni on parempi, unenlaatu paranee, jaksan yrittäjänä paremmin ja kroppa pysyy timminä.

Sitten eikun vaan liikkumaan, lupaan että tulee heti parempi olo <3

Seuraava
Seuraava

Kiireinen, ihana syksy!